Sommelsdijk, Verpleeghuis De Samaritaan

Het orgel is gebouwd in 1998.

De Lukaskapel in het verpleeghuis De Samaritaan werd gebouwd in 1983. Al lange tijd was er de wens een orgel ‘op maat’ te laten bouwen voor deze ruimte. Helaas was er te weinig budget beschikbaar en heeft men lange tijd met een tweedehands orgel uit 1964 van de firma de Olde uit Enschede genoegen moeten nemen. Dit instrument was afkomstig uit de R.K. kerk in het Brabantse Wouw.

In 1993 werd er een orgelcommissie opgericht en werden er adviezen aangevraagd. In 1995 werden verscheidene offertes aangevraagd waarna de opdracht verleent werd aan Mense Ruiter Orgelmakers die het instrument in 1998 afleverde.

Hoofdwerk
Prestant 8 (C-E in Roerfluit)
Roerfluit 8
Octaaf 4
Nasat 3 B/D
Octaaf 2
Sesquialter II B/D
Trompet 8 B/D

Borstwerk
Holpijp 8
Fluit 4
Vlakfluit 2

Pedaal
Bourdon 16

Speelhulpen
Manuaalkoppel – schuifkoppel 
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Borstwerk
Tremulant

Klankontwerp

Het vorige orgel was van roomse afkomst en zal ongetwijfeld in Wouw goed geklonken hebben. Echter in de Lukaskapel is weinig akoestiek en had het instrument te weinig draagkracht. “Het nieuwe Mense Ruiter orgel kwam er zodat de gemeente goed begeleid kon gaan worden en moest in klank daarom fundamenteel zijn”.

Enkele notities over het ontwerp

De kleur van het orgel is gebrand ivoor, het eikenhout is speciaal gezaagd voor een betere resonantie, het zogenaamde “wagenschot”. Het houtsnijwerk is Jugendstil.