Opdracht voor een nieuw orgel voor de Koepelkerk in Renswoude

9 oktober 2021

De Hervormde Gemeente Renswoude heeft ons de opdracht gegeven voor de bouw van een nieuw orgel met historisch pijpwerk voor de monumentale Koepelkerk. Het tweeklaviers orgel in een zuidelijk georiënteerde stijl krijgt 18 stemmen. Oplevering staat gepland voor 2023.

In de Koepelkerk, gebouwd in 1638 onder architectuur van Jacob van Campen, werd pas in 1866 een orgel geplaatst. De herkomst en bouwer ervan zijn onbekend. Op basis van de uiterlijke kenmerken van de orgelkas dateerde het instrument uit de 18e eeuw en was het waarschijnlijk afkomstig uit het Rijnland of de zuidelijke Nederlanden.

In 1936 gebruikte orgelmaker J. de Koff & Zn. een groot deel van het pijpwerk uit dit orgel voor een nieuw, eenklaviers mechanisch orgel. Het werd aan de overzijde van de kerk boven de kansel geplaatst. In tweede helft van de de 20e eeuw werd het orgel enkele keren gewijzigd (waaronder de plaatsing van een ‘nieuw’ front).

Het 18e- en 19e-eeuwse pijpwerk zal het uitgangspunt vormen voor het nieuwe instrument. Het orgel komt op een nieuwe galerij boven de hoofdingang, waar ook het orgel in 1866 was geplaatst. In het voorlopige ontwerp van de orgelkas (zie foto) is ook het instrument uit 1866 als voorbeeld genomen. In de komende tijd zal het kasontwerp verder worden uitgewerkt.

Adviseur bij dit project is Peter van Dijk.

De dispositie:

Hoofdwerk C-f3
Prestant 8′
Bourdon 8′
* Octaaf 4′
* Quint 3′ B/D
* Octaaf 2
Terts 1 3/5′ B/D
Mixtuur III-IV
Trompet 8 B/D

Onderpositief C-f3
* Holpijp 8′
* Viola di Gamba 8′
Prestant 4′
* Roerfluit 4′
Nasard 3′ B/D
Fluit 2′ B/D
Terts 1 3/5′ B/D
Dulciaan 8′

Pedaal C-d1
* Subbas 16′
Fagot 16′

Manuaalkoppel B/D
Pedaalkoppel HW
Pedaalkoppel OP
Tremulant

* = pijpwerk uit het vorige orgel