HISTORIE

De geschiedenis van Mense Ruiter Orgelmakers in vogelvlucht

ONZE HISTORIE

In 1931 vestigt Mense Ruiter de orgelmakerij in de stad Groningen. Hij begint met onderhoudswerk, maar vanaf de jaren 40 vult de orderportefeuille zich ook met restauratie van historische orgels. Begin jaren 50 worden de eerste nieuwe orgels gebouwd: eigentijdse instrumenten zonder de scherpe randen van de heersende mode, altijd met een eigen zeggingskracht.

In 1974 krijgt Jan Holthuis de leiding over het bedrijf, vanaf 1980 samen met Jan Veldkamp. Inmiddels is het bedrijf dan verhuisd naar het Groningse Zuidwolde. Mense Ruiter Orgelmakers oriënteert zich meer op historische orgelbouw. De kennis van het rijke Groningse orgellandschap en de ervaring met restauraties van historische orgels vertalen zich in bouwwijze en klank van nieuwe orgels. Vanaf de jaren tachtig worden orgelpijpen ook in eigen werkplaats gemaakt.

In 1990 neemt Dolf Tamminga de plaats van Jan Holthuis en en leidt hij samen met Jan Veldkamp de orgelmakerij. Samen ontwikkelen zij de historisch geïnformeerde bouwstijl verder uit, onder andere geïnspireerd door het werk van de Groninger orgelmaker Freytag. Orgels op de scheidslijn van barok en romantiek, soms klassiek maar vaak ook eigentijds vormgegeven. Daarnaast wordt een aantal hoogstaande historische restauraties uitgevoerd.

Na de pensionering van Jan Veldkamp in 2013 blijft het bedrijf onder directie van Dolf Tamminga. Drie jaar later verhuist de orgelmakerij naar het huidige onderkomen in een historische boerderij uit 1836 in Ten Post.

Sinds juni 2020 staat Mense Ruiter Orgelmakers onder leiding van Sander Booij. Al sinds 2003 is hij actief als zelfstandig orgelmaker, naast zijn ervaring bij andere orgelmakers in Nederland. Met het aantreden van Sander is er veel waardevolle kennis op het gebied van klankgeving aan het bedrijf toegevoegd. Zijn werkplaats in het Utrechtse Langbroek en klantenkring is in 2020 geïntegreerd in de Groningse orgelmakerij.
Onder zijn leiding ging Mense Ruiter Orgelmakers in 2022 een intensief partnerschap aan met Van Rossum Orgelbouw uit Wijk en Aalburg.

Mense Ruiter Orgelmakers werkt daarnaast regelmatig samen of heeft intensief contact met andere gelijkgestemde collega’s, waaronder Orgelmakerij Van der Putten, orgelmaker Martin Butter en de directie van William Drake Ltd. uit Buckfastleigh (UK).